The Message So Far:
Hello From The Future. Progress Requires Sacrifice Anthony. Good Intentions Mean Squat When You Weaponize Physics. He is from somewhen else. Born Nineteen Ninety, Died Nineteen Forty-Five. Butterfly Syndrome, Cracks in the Surface, Ripples in the Cosmic Pond. Time Will Kill Us All. Sally Can You Hear Me? Beware Escalation. They Wonder Why It Happens, But They Keep Alienating Their Friends. Everyone Around Them Is Crushed. They Might Say It's A Side Effect Of The Job. Everything Is A Choice. Careless Choices Make Misery Inevitable. There Is A Storm Coming. The Rules Are Being Rewritten. They Want To Think They're Above It All, But They're Just Little Fish In A Geopolitical Ocean. What Is The Nature Of War? Is It Solidarity In Opposition? Or the Struggle to End Conflict? When Your Enemies Look Like Friends
01: Hypothesis
10 16 26 06 18 | 04 20 26 01 | 14 11 03 | 08 06 08 15 21 03
WEATHER: cloudy
Blue method: Vigenere:
- A=01 alphabet for both cipher text: J P Z F R | D T Z A | N K C | H F H O U C
- A=01 for passphrase: CLOUDY
- Solution: Hello From The Future
02: Blackout
08 12 02 20 16 23 13 06 | 05 03 09 15 22 05 03 11 | 13 14 16 16 01 26 22 16 03 | 19 08 07 21 13 06 19
WEATHER: sunny
Blue method: Vigenere:
03 23 02 07 | 07 10 02 18 17 18 05 23 01 22 | 11 01 09 01 | 22 15 17 09 07
WEATHER: windy
WEATHER: sunny
Blue method: Vigenere:
- A=01 alphabet for both cipher text: H L B T P W M F | E C I O V E C K | M N P P A Z V P C | S H G U M F S
- A=01 for passphrase: SUNNY
- Solution: Progress Requires Sacrifice Anthony
03a: Trinity, Act I
WEATHER: windy
Blue method: Vigenere
08 11 09 10 | 04 16 24 | 17 19 02 15 04 26 15 03 26 | 03 06 25 10 22 16 21
- A=01 alphabet for both cipher text: C W B G | G J B R Q R E W A V | K A I A | V O Q I G
- A=01 for passphrase: WINDY
- Solution: Good Intentions Mean Squat
03b: Trinity, Act II
08 11 09 10 | 04 16 24 | 17 19 02 15 04 26 15 03 26 | 03 06 25 10 22 16 21
WEATHER: windy
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: S P R Q | W K C | J H Y L W A L X A | X U B Q E K F
- A=01 for passphrase: WINDY
- Solution: When You Weaponize Physics
04: Bullet
17 11 | 04 14 | 18 11 10 03 | 20 18 11 24 02 08 08 19 | 19 17 06 11
WEATHER: cloudy
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: J P | W M | I P Q X | G I P C Y S S H | H J U P.
- A=01 for passphrase CLOUDY
- Solution: He is from somewhen else
05: Midnight
21 22 12 01 | 17 13 05 23 13 19 22 26 | 06 02 21 25 07 02 | 08 26 23 23 | 02 26 26 23 13 12 25 01 | 09 19 09 12 18 | 20 26 08 23
WEATHER: thunderstorms
Blue method: Vigenere
- A=01 alphabet for both cipher text: U V L A | Q M E W M S V Z | F B U Y G B | H Z W W | B Z Z W M L Y A | I S I L R | T Z H W
- A=01 for passphrase: THUNDERSTORMS
- Solution: Born Nineteen Ninety, Died Nineteen Forty-Five
06: Exile
20 18 01 01 24 04 07 09 22 | 10 23 25 17 03 14 09 08
WEATHER: foggy
WEATHER: foggy
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: G I Z Z C W T R E | Q D B J X M R S
- A=01 for passphrase FOGGY
- Solution: Butterfly Syndrome
07: Distraction
21 25 15 25 15 10 | 01 06 | 01 22 01 | 23 12 10 24 08 17 01
WEATHER: showers
Blue method: Vigenere
- A=01 alphabet for both cipher text: U Y O Y O J | A F | A V A | W L J X H Q A
- A=01 for passphrase: SHOWERS
- Solution: Cracks in the Surface
08: Cage
17 11 23 15 11 05 16 | 26 06 | 19 23 18 | 07 20 16 07 04 02 | 07 21 21 05WEATHER: showers
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: J P D L P V K | A U | H D I | T G K T W Y | T F F V
- A=01 for passphrase SHOWERS
- Solution: Ripples in the Cosmic Pond
09: Decay
12 16 01 01 | 01 26 04 04 | 18 23 08 16 | 12 11 | 19 19 26
WEATHER: showers
Blue method: Vigenere
- A=01 alphabet for both cipher text: L P A A | A Z D D | R W H P | L K | S S Z
- A=01 for passphrase: SHOWERS
- Solution: Time Will Kill Us All
10: Consequence, Act I & Act II
06 15 11 15 11 | 22 15 09 | 02 21 04 | 08 18 26 18 | 12 11
WEATHER: clear
WEATHER: clear
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: U L P L P | E L R | Y F W | S I A I | O P
- A=01 for passphrase CLEAR
- Solution: Sally Can You Hear Me
11: Blackroom
20 08 24 20 11 17 | 08 02 18 02 10 12 01 12 14 08
WEATHER: foggy
WEATHER: foggy
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: G S C G P J | S Y I Y Q O Z O M S
- A=01 for passphrase: FOGGY
- Solution: Beware Escalation
12: Asset
17 22 16 04 | 19 16 11 18 16 23 | 19 09 22 | 23 05 | 13 23 17 13 19 25 24
WEATHER: cloudy
WEATHER: cloudy
Green method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: Q V P D | S P K R P W | S I V | W E | M W Q M S Y X
- A=26, Z=01 for passphrase: 24 - 15 - 12 - 06 - 23 - 02. Re-encode A=01: XOLFWB
- Solution: They Wonder Why It Happens
13: Signal
07 25 19 | 11 15 05 10 | 24 15 08 15 | 22 24 26 04 06 12 11 14 22 02 | 15 12 08 22 05 | 04 17 26 15 25 01 04
WEATHER: showers
WEATHER: showers
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: T B H | P L V Q | C L S L | E C A W U O P M E Y | L O S E V | W J A L B Z W
- A=01 for passphrase: SHOWERS
- Solution: But They Keep Alienating Their Friends
14: Anchor
22 22 13 05 23 06 14 13 | 14 16 06 21 22 17 | 18 25 05 21 | 22 17 | 20 18 03 06 06 22 04
WEATHER: rainy
Blue method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: V V M E W F N M | N P F U V Q | R Y E U | V Q | T R C F F V D
- A=01 for passphrase: RAINY
- Solution: Everyone Around Them Is Crushed
>15: Butterfly
23 25 17 21 | 14 12 24 20 16 | 20 04 16 | 21 16 20 | 04 | 10 21 26 06 | 08 23 18 01 04 23 | 06 18 | 16 09 08 | 01 01 24
WEATHER: Windy
WEATHER: Windy
Green method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: W Y Q U | N L X T P | T D P | U P T | D | J U Z F | H W R A D W | F R | P I H | A A X
- A=26, Z=01 for passphrase: 04-18-13-23-02. Re-encode A=01: DRMWB
- Solution: They Might Say It's A Side Effect Of The Job
16: Greenhouse
23 15 19 09 11 18 26 02 02 24 | 21 17 | 19 | 22 22 06 21 01 23
WEATHER: Stormy
Blue method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: W O S I K R Z B B X | U Q | S | V V F U A W
- A=01 for passphrase: STORMY
- Solution: Everything Is A Choice
17: Plasticity
21 26 09 19 04 04 10 07 | 21 07 06 23 21 04 10 | 01 19 10 22 | 01 01 18 22 06 17 | 08 05 19 14 08 11 15 20 11 22
WEATHER: Hail
WEATHER: Hail
Green method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: U Z I S D D J G | U G F W U D J | A S J V | A A R V F Q | H E S N H K O T K V
- A=26, Z=01 for passphrase: 19-26-18-15. Re-encode A=01: SZRO
- Solution: Careless Choices Make Misery Inevitable
18: Boundary
14 12 02 22 19 | 14 17 | 08 | 15 19 21 23 22 | 05 05 20 05 10 16
WEATHER: thunderstorms
WEATHER: thunderstorms
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: M O Y E H | M J | S | L H F D E | V V G V Q K
- A=01 for passphrase: THUNDERSTORMS
- Solution: There Is A Storm Coming
19: Gumshoe
26 25 05 | 18 24 13 22 21 | 22 02 02 | 08 05 10 11 20 | 22 18 23 15 01 16 25 20 13
WEATHER: Hurricane
WEATHER: Hurricane
Red method: Vigenere
- A=26, Z=01 alphabet for cipher text: A B V | I C N E F | E Y Y | S V Q P G | E I D L Z K B G N
- A=01 for passphrase: Hurricane
- Solution: The Rules Are Being Rewritten
20: Hitchhiker
26 19 13 11 | 22 23 25 26 | 05 23 | 06 07 05 25 17 | 05 16 17 24 14 16 | 07 13 23 08 04 | 05 05 | 07 23 20
WEATHER: Tornado
WEATHER: Tornado
Green method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: Z S M K | V W Y Z | E W | F G E Y Q | E P Q X N P | G M W H D | E E | G W T
- A=26, Z=01 for passphrase: 07-12-09-13-26-23-12. Re-encode A=01: GLIMZWL
- Solution: They Want To Think They're Above It All
21: Jailbreak
24 20 02 | 09 04 04 07 07 01 | 09 03 08 16 | 11 17 09 16 11 13 | 21 05 18 16
WEATHER: Dark
WEATHER: Dark
Green method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: X T B | I D D G G A | I C H P | K Q I P K M | U E R P
- A=26, Z=01 for passphrase: 23-26-09-16. Re-encode A=01: WZIP
- Solution: But They're Just Little Fish
22: Dawn
07 03 | 23 | 07 14 13 05 11 12 18 18 24 25 01 21 | 13 18 01 01 23
WEATHER: Clear
WEATHER: Clear
Yellow method: Vigenere
- A=01 alphabet for cipher text: G C | W | G N M E K L R R X Y A U | M R A A W
- A=01 for passphrase: CLEAR
- Yellow method is to encode the cipher text, rather than decode - add, rather than subtract, the passphrase.
- Solution: In A Geopolitical Ocean
23: Contact
26 26 21 06 25 13 26 20 15 11 02 17 14 22 11 07 15 02 08 25
WEATHER: Drought
TIME: 5400
Blue (2) method: Vigenere with a Matrix Twist (there will be a separate walkthrough)
- A=01 alphabet for cipher text: Z Z U F Y M Z T O K B Q N V K G O B H Y
- A=01 for passphrase: STORMY
- Use 5400 as a matrix notation: [5,4] 5 rows, 4 columns (not a railfence, tried that...) the [0,0] would then be another matrix if it were to be added
- Z Z U F
- Y M Z T
- O K B Q
- N V K G
- O B H Y
- Then, read it from top to bottom: ZYONOZMKVBUZBKHFTQGY
- Then, decrypt it using the passphrase: STORMY with a normal Vigenere approach
- Solution: What Is The Nature Of War
24: Dilemma
08 02 28 19 22 28 09 12 11 18 19 16 31 20 40 25 30 41 25 30 38 38 33 28 38 47
Weather: Arid
Weather: Arid
Markets: Rising
Green (2) method: Increasing subtraction followed by Vigenere (there will be a separate walkthrough)
- Subtract increasing amount from each number, starting with 0: 08 01 26 16 18 23 03 05 03 09 09 05 19 07 26 10 14 24 07 11 18 17 11 05 14 22
- A=01 alphabet for cipher text: H A Z P R W C E C I I E S G Z J N X G K R Q K E N V.
- A=26, Z=01 for passphrase: 26-09-18-23. Re-encode A=01: ZIRW
- Solution: Is It Solidarity In Opposition
25: Absence
08 12 06 26 08 12 26 06 13 10 14 06 (19) 02 12 12 20 16 11 12 21 26 26 17 26 01
WEATHER: humid
This solution intersperses BLUE and YELLOW. Also note that the transcript is missing a very important 19.
BLUE method
YELLOW method
WEATHER: humid
This solution intersperses BLUE and YELLOW. Also note that the transcript is missing a very important 19.
BLUE method
- A=01 alphabet for cipher text: H L F Z H L Z F M J N F B L L T P K L U Z Z Q Z A
- A=01 for passphrase: HUMID
- A=01 alphabet for cipher text: H L F Z H L Z F M J N F B L L T P K L U Z Z Q Z A
- A=01 for passphrase: HUMID
- Yellow method is to encode the cipher text, rather than decode - add, rather than subtract, the passphrase.
Solution: Or the struggle to end conflict
16 01 09 22 | 23 10 25 23 | 14 24 09 20 24 23 13 | 05 01 25 16 | 09 24 04 21 | 11 05 07 09 22 01 15
--.- .-- . .-. - -.--
MAGENTA method:
26: Grip
16 01 09 22 | 23 10 25 23 | 14 24 09 20 24 23 13 | 05 01 25 16 | 09 24 04 21 | 11 05 07 09 22 01 15
Weather in Tulsa: TROPICAL
--.- .-- . .-. - -.--
MAGENTA method:
- A=01 alphabet for cipher text. P A I V | W J Y W | N X I T X W M | E A Y P | I X D U | K E G I V A O
- A=26, Z=01 for passphrase. Tropical = 07-09-12-11-18-24-26-15. Re-encode A=01: GILKRXZO
- ENCODE the cipher text, rather than decode - add, rather than subtract, the passphrase. REMEMBER TO SUBTRACT 1 from each when you encode!!!
- V I T F | N G X K | T F T D O T L | S G G A | S O A T | Y K O T F R L
- Run the encoded text against a Keyed Caesar Cipher alphabet, using the second passphrase as the key text
- Solution: W H E N | Y O U R | E N E M I E S | L O O K | L I K E | F R I E N D S
No comments:
Post a Comment